|

Secretariaat:
Mail ons.
OKThuis:
Stroinksbleekweg 12B
7523 ZL Enschede
Telefoon: 053-4787447
Website:
oudheidkamertwente.nl
Soos:
Iedere maandagmiddag
13.30 - 16.30 uur
|
Beste %aanhef% %naam%,
Lezing in december
Cecile Anny Kanteman
Op dinsdagavond 10 december om 20.00 uur zal in ons verenigingscentrum het OKThuis mevrouw Riet Strijker een lezing geven over de "Godmother" van de mode/design, de Twentse mevrouw Cecile Anny Kanteman.
.jpg)
Geboren in Hengelo op 9 november 1918 en overleden in Enschede 15 juli 2007.
Foto uit 1950
Cecile werkte na haar opleiding bij Schoevers van 1939 tot haar onderduik in 1942 bij de firma N.J. Menko. Na de oorlog en haar tijd bij de UNNRA keerde ze daar in 1948 terug en werd er uiteindelijk adjunct directeur. Cecile geeft haar kijk op de Twentse Textielgeschiedenis in de jaren '50 en '60 van de 20ste eeuw. Van binnen uit, op directieniveau. Een mannenwereld, waarin vrouwen hooguit nuttig geacht werden als kantoorjuffrouw of secretaresse. Al ging die zienswijze dan weer niet op voor de productie, de fabriekshal, daar werkten blijkbaar een ander soort vrouwen. Hoe dan ook: Cecile nam in deze wereld een aparte positie in.
Van 1966 tot 1967 was ze een van de vele directeuren bij de KNTU. Van 1967 tot het faillissement van de KNTU in 1973, hield ze zich daar bezig met de marketing. Een onontgonnen gebied voor de vaderlandse textielindustrie.
In 1973 begon zij haar eigen BV, een Consultancy in Mode Marketing. In 1998 is deze opgeheven.
Je kunt haar gerust de "Godmother" noemen van de mode/design mensen in de jaren tachtig en negentig. Ze heeft heel veel mensen aan zich gebonden. Ontwerpers, stylisten en trendwatchers hebben altijd wel een keer profijt gehad van Cecile. Ze zette vliegwielen in werking.
Hoe zij bezig was illustreert de volgende anekdote: “Tijdens een symposium over verschillende ontwerpen voor ontwikkelingslanden sprak een vrouw van de Universiteit Twente over een door haar ontworpen windmolen voor Indonesië. Een praktische en simpele constructie. Bij de rondvraag vroeg ik welk materiaal er gebruikt was en in welke kleur. Of het paste in het landschap en bij de beleving van de mensen daar. Toen zag ik voor het eerst in de ogen van Van den Kroonenberg (oud rector magnificus UT), die absoluut geen idee had wat ik deed, het begrip dagen van waar ik nou eigenlijk mee bezig was. Het was een mooi moment."
.jpg)
Op 20 augustus krijgt Cecile Kanteman uit de handen van Locoburgemeester van Amsterdam drs. E. Heerema de Grand Seigneurprijs 1984 als modementor in Enschede.
De "Grand Seigneur" is de belangrijkste oeuvreprijs voor de modebranche uitgegeven door brancheorganisatie. De eerste Grand Seigneur werd in 1984 uitgereikt aan
Cecile A. Kanteman.
Kijk voor meer informatie op onze website.
Wij zijn benieuwd naar uw reacties op deze nieuwsbrief. Opmerkingen of suggesties zijn meer dan welkom!
Mocht u de nieuwsbrief van de Oudheidkamer Twente niet meer willen ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven.
Met vriendelijke groet,
Oudheidkamer Twente
|