Welkom op de site van de Vereniging Oudheidkamer Twente (OKT)


De Oudheidkamer Twente is een onderzoek- en kenniscentrum voor de geschiedenis van met name de regio Twente.

De Vereniging Oudheidkamer Twente is eigenaar van een grote historische collectie die voor een groot deel in bruikleen is gegeven aan museum TwentseWelle. Deze heeft een behoorlijk deel van onze collectie tentoongesteld in haar museum aan Het Rozendaal 11 in Enschede. Tevens is een deel ondergebracht bij het provinciaal archeologische depot te Deventer. Bij beide organisaties is de collectie te bestuderen en kunnen delen in bruikleen worden uitgegeven. Neem hierover contact op met deze organisaties. Verder hebben we veel later verkregen losse collectiedelen overal in Twente in bruikleen gegeven. 


De OKT heeft een verenigingscentrum genaamd OKThuis aan de Stroinksbleekweg 12B in Enschede. Ingang tegenover de ingang van TwentseWelle.
Hoe te zoeken in de databases van de Oudheidkamer Twente zie onder aan deze bladzijde.


ATTENTIEEr is weer een nieuwe uitgave van de werkgroep "Boerderij-Onderzoek in Twente" van de Oudheidkamer Twente betreffende Richter- en Stadsambten ter downloaden op deze website.
E-BOEK richterambt ENSCHEDE

Hierbij de aankondiging van de e-boek-uitgave van het 5e deel over het Richterambt Enschede uit de serie over historisch boerderij-onderzoek in Twente, samengesteld door de werkgroep boerderijonderzoek van de Oudheidkamer Twente.  

Activeer "downloads" op de linkerkant van deze homepagina of ga direct naar de
bladzijde downloads.

Als e-boek uitgekomen de delen 1: Richterambt Delden, deel 2: Richterambt Ootmarsum, deel 3: Richterambt Borne, deel 4: Richterambt Oldenzaal en deel 5: Richterambt Enschede.
Ga hiervoor ook naar de
bladzijde downloads.

 
BEGIN NIEUWS

UITGEVERIJ NIEUWS

Op zoek naar uw verleden en….. omgeving ?

Veel mensen die in Twente stamboom-onderzoek doen komen terecht op een flink aantal boerenerven waar hun voorouders hun jeugd of volwassenheid hebben doorgebracht. Naast genealogische gegevens is het ook altijd een uitdaging om meer te weten te komen over de omstandigheden waaronder deze voorouders hebben geleefd. Dat laatste is vaak een ingewikkelde zoektocht naar niet meer bestaande rechtssystemen en veranderde omstandigheden.

Uitgeverij Twentse Media en de Oudheidkamer Twente zijn voornemens een aantal boeken uit te geven naar aanleiding van een groot Historisch boerderij onderzoek in Twente. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een werkgroep van de Oudheidkamer Twente genaamd: "boerderij-onderzoek in Twente". Zie voor de resultaten van deze werkgroep tot nu toe de link downloads op de linkerzijde van deze pagina.  
 
De Uitgeverij Twentse Media is een stichting die de kennis over de cultuur en natuur van Twente wil bevorderen. Belangrijke thema’s daarbij zijn de geschiedenis van deze streek, de volkskunde, de taal, de kunst en het landschap. De stichting geeft boeken en andere media-dragers uit om deze doelstelling te realiseren. Deze boeken geven bovendien per boerderij sporen aan in welke archieven en publicaties men gericht verder onderzoek kan doen.
Er worden  bovendien +/- 80 pagina’s met foto’s en afbeeldingen van boerderijen alsmede tal van kaarten van de buurtschappen opgenomen.


Het “Historisch boerderij-onderzoek in het richterambt Delden” is het 1e boek van een serie.
Dit eerste boek is bijna voltooid en gaat over het vroegere Richterambt Delden. Dit omvat naast Ambt Delden en Stad Delden welke momenteel deel uitmaken van de Hof van Twente, ook de buurtschappen Azelo, Bentelo, Deldenerbroek, Deldener Es, Hengevelde, Wiene, Zeldam en Stadgericht Delden als ook delen van de Gemeente Hengelo (de buurtschappen Beckum, Oele, Woolde en het dorp Hengelo).
Daarna hoopt de werkgroep de serie te vervolgen met de richterambten Ootmarsum, Oldenzaal, Enschede, Borne en Kedingen, alsmede de schoutambten Haaksbergen, Diepenheim en tenslotte de heerlijkheid Almelo.

In alle boeken komt een uitgebreide inleiding en verantwoording van Henk Woolderink. Het onderzoek is mede uitgevoerd door diverse leden van de werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit; Gerda Voorthuis-Lefers te Delden, Johan Altena te Diepenheim, Jan ter Heegde te  Usselo, Henk Huiskes te Vriezenveen, Jan Olde Kalter te Oldenzaal, Jan Tijman op Smeijers in de Lutte en Henk Woolderink te Borne. De werkgroep treedt tevens op als klankbord voor de resultaten.

Wij peilen de belangstelling voor deze boekuitgave door middel van een voorinschrijvingsformulierHet boek kan alleen gedrukt worden bij voldoende voorinschrijvingen. Druk het voorinschrijvingsformulier af en stuur het ingevuld naar of geef het af bij het opgegeven adres.

Uitgeverij Twentse Media

 
Bekijk film
SCHATBEWAARDER van TWENTE worden?
Bekijk film >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Lees verder...


EINDE NIEUWS


Overige ZAKEN:

In de linker kolom staan nu ook links naar de door de Oudheidkamer ondersteunde werkgroepen/databanken. Zie
Twentse Taalbank, Twentse Filmbank, en het Poparchief Twente.

NIEUW! Ook in de linker kolom een link naar de bladzijde SCHATBEWAARDERS VAN TWENTE.


Er staan nu reeds vijf uitgaven van de werkgroep "Boerderij-Onderzoek in Twente" van de Oudheidkamer Twente betreffende Richter- en Stadsambten ter downloaden op deze website. Deel 1: Richterambt Delden, deel 2: Richterambt Ootmarsum, deel 3: Richterambt Borne, deel 4: Richterambt Oldenzaal en deel 5: Richterambt Enschede. Activeer "downloads" op de linkerkant van deze homepagina of ga direct naar de
bladzijde downloads.

Op deze website kunt u nu ook de oude nieuwsbrieven nog eens bekijken. Activeer "Nieuwsbrief archief" op de linker kant van deze homepagina
of ga direct naar de
bladzijde nieuwsbrief archief. Kijk ook eens naar de rubriek "Gastenboek/vragen" en de inhoud van de tot nu toe uitgegeven verenigingsblad "Tijdschrift 't Inschrien".

Dubbele A6 prentbriefkaarten met een prachtige afbeelding van de "Brulfteneugers op stap". Te koop voor persoonlijk versturen. Opbrengst t.b.v. aankoopfonds van de OKT. 10 kaarten inclusief enveloppe voor € 15,00.
Link naar activiteiten/prentbriefkaarten.


ZOEKEN


ZOEKEN in de database van de onze collectie
(voor zoeken in de teksten van de website: zie onder aan deze bladzijde)

U kunt zoeken in onze collectie door in de lijst aan de linkerzijde van het scherm onder "Mediatheek" of "Museale collectie" op een van de aangegeven collectieonderdelen met de linkermuisknop te klikken. B.v. op "Bibliotheek" of "Munten". Vervolgens wordt in de meesten collectieonderdelen de lijst met de betreffende collectie getoond. U kunt het te zoeken woord invullen in het venster met de tekst "Voer hier uw zoekwoord in ..." en vervolgens met de linker muisknop klikken op de knop met de tekst "Zoeken". Nu komen in een lijst alle collectienummer te voorschijn met veelal de zoekopdracht gemarkeerd weergegeven. Bij een aantal collectienummers is meer tekst te bekijken door op de knop "detail" te klikken. Soms staat er ook een logo van een fototoestel. In dat geval is er bij "detail" ook een afbeelding te bekijken. De resultaten van de zoekopdracht kunnen ook uitgeprint worden door met de linker muisknop op "printversie" te klikken.

Zie voor zeer goede scans van de kaartenverzameling de site van Overijssel in kaart van de Athenaeumbibliotheek en het 
Stadsarchief van DeventerZOEKEN in de database van de boekencollectie 
De index op onze boekencollectie is nu te bekijken en er is in te zoeken op website van
TwentsWelle via 
deze link.
 ZOEKEN in de teksten van de website.

Hieronder kan worden gezocht in de teksten op deze website.
Dus hier kan niet worden gezocht in de database.
  

  
 


Espalda o canada goose outlet la nuca. La Cruz Roja tell el viernes nine de ugg boots clearance usa septiembre que envi al experto para que ayudara a identificar los restos, no para que tratara de determinar la causa de la muerte. Mediante cepillos, miembros del