Welkom op de site van de Vereniging Oudheidkamer Twente (OKT)

De Oudheidkamer Twente is een onderzoek- en kenniscentrum voor de geschiedenis van met name de regio Twente.

De Vereniging Oudheidkamer Twente is eigenaar van een grote historische collectie die voor een groot deel in bruikleen is gegeven aan museum TwentseWelle. Deze heeft een behoorlijk deel van onze collectie tentoongesteld in haar museum aan Het Rozendaal 11 in Enschede. Tevens is een deel ondergebracht bij het provinciaal archeologische depot te Deventer. Bij beide organisaties is de collectie te bestuderen en kunnen delen in bruikleen worden uitgegeven. Neem hierover contact op met deze organisaties. Verder hebben we veel later verkregen losse collectiedelen overal in Twente in bruikleen gegeven.

De OKT heeft een verenigingscentrum genaamd OKThuis aan de Stroinksbleekweg 12B in Enschede. Ingang tegenover de ingang van TwentseWelle.

Hoe te zoeken in de databases van de Oudheidkamer Twente zie onder aan deze bladzijde.

ATTENTIE: NIEUWS

BOEKENVEILING

Boekenveiling te houden voor de OKT-leden in het OKThuis

Op vrijdagmiddag 2 mei 2014 om 17.00 uur

Locatie Oudheidkamer Twente, Stroïnksbleekweg 12b, 7523 ZL Enschede

De te veilen boeken zijn te bekijken van 15.00 tot 17.00 uur.

THEMATISCHE FILMAVOND

Op 22 april is er om 20.00 een thematische filmavond in het OKThuis.

Zie ook activiteiten bladzijde

EINDE NIEUWS

Overige ZAKEN:

In de linker kolom staan nu ook links naar de door de Oudheidkamer ondersteunde werkgroepen/databanken. Zie
Twentse Taalbank, Twentse Filmbank, en het Poparchief Twente.

Er staan nu reeds vier uitgaven van de werkgroep "Boerderij-Onderzoek in Twente" van de Oudheidkamer Twente betreffende Richter- en Stadsambten ter downloaden op deze website. Deel 1: Richterambt Delden, deel 2: Richterambt Ootmarsum, deel 3: Richterambt Borne en deel 4: Richterambt Oldenzaal. Activeer "downloads" op de linkerkant van deze homepagina of ga direct naar de
bladzijde downloads. Wij zouden graag uw belangstelling voor een gedrukte versie van beide uitgaven willen peilen. Laat uw eventuele belangstelling even weten aan secretariaat@oudheidkamertwente.nl.

Op deze website kunt u nu ook de oude nieuwsbrieven nog eens bekijken. Activeer "Nieuwsbrief archief" op de linker kant van deze homepagina
of ga direct naar de
bladzijde nieuwsbrief archief. Kijk ook eens naar de rubriek "Gastenboek/vragen" en de inhoud van de tot nu toe uitgegeven verenigingsblad "Tijdschrift 't Inschrien".

Dubbele A6 prentbriefkaarten met een prachtige afbeelding van de "Brulfteneugers op stap". Te koop voor persoonlijk versturen. Opbrengst t.b.v. aankoopfonds van de OKT. 10 kaarten inclusief enveloppe voor € 15,00.
Link naar activiteiten/prentbriefkaarten.

ZOEKEN in de database van de onze collectie
(voor zoeken in de teksten van de website: zie onder aan deze bladzijde)

U kunt zoeken in onze collectie door in de lijst aan de linkerzijde van het scherm onder "Mediatheek" of "Museale collectie" op een van de aangegeven collectieonderdelen met de linkermuisknop te klikken. B.v. op "Bibliotheek" of "Munten". Vervolgens wordt in de meesten collectieonderdelen de lijst met de betreffende collectie getoond. U kunt het te zoeken woord invullen in het venster met de tekst "Voer hier uw zoekwoord in ..." en vervolgens met de linker muisknop klikken op de knop met de tekst "Zoeken". Nu komen in een lijst alle collectienummer te voorschijn met veelal de zoekopdracht gemarkeerd weergegeven. Bij een aantal collectienummers is meer tekst te bekijken door op de knop "detail" te klikken. Soms staat er ook een logo van een fototoestel. In dat geval is er bij "detail" ook een afbeelding te bekijken. De resultaten van de zoekopdracht kunnen ook uitgeprint worden door met de linker muisknop op "printversie" te klikken.

Zie voor zeer goede scans van de kaartenverzameling de site van Overijssel in kaart van de Athenaeumbibliotheek en het
Stadsarchief van Deventer

ZOEKEN in de database van de boekencollectie
De index op onze boekencollectie is nu te bekijken en er is in te zoeken op website van
TwentsWelle via
deze link.

ZOEKEN in de teksten van de website.

Hieronder kan worden gezocht in de teksten op deze website.
Dus hier kan niet worden gezocht in de database.